Zmiany klimatyczne

Każdy z nas chciałby mieszkać i pracować w przyjaznym środowisku. Coraz bardziej jednak widzimy jak duży mamy wpływ na otoczenie i zmieniające się warunki klimatyczne. Sytuacja z roku na rok staje się poważniejsza. Potwierdzają to badania Światowego Forum Ekonomicznego. W opracowanym Raporcie (The Global Risks Report 2022) ryzyko klimatyczne jest wskazywane jako jedno z kluczowych ryzyk w perspektywie krótko-i długoterminowej.

Specjaliści podają, że tylko w 2021 średnia roczna temperatura wzrosła o 1,2°C. Najbardziej optymistyczny scenariusz mówi o kolejnych wzrostach na poziomie 1,8°C. W wyniku globalnego ocieplenia topnieją lodowce, wzrasta poziom wód, zwiększa się częstotliwość i natężenie występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych takich jak tsunami, powodzie, pożary, itp.

Następstwa zmian klimatu dotyczą nie tylko konsumentów, ale także przedsiębiorstw. W wielu firmach wpływają one na różne aspekty działalności, m.in. zmniejszają ich wydajność, zakłócają łańcuchy dostaw, czy powodują ograniczenia inwestycji. Dlatego też firmy widzą coraz większą potrzebę wypracowania procedur pozwalających oszacować niebezpieczeństwa wynikające ze zmian klimatycznych i dające możliwość przygotować się na nie.

Wesprzyj

Przekaż kwotę na cele statutowe:

Płatności realizowane są przez TPAY

© 2022 Fundacja USAWA. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin